Jag har bestigit Sveriges högsta berg!

Den 21/7 gick en av mina drömmar i uppfyllelse. Att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise 2104 m.ö.h, är något som jag velat i flera år och äntligen tog jag tag i saken. Fråga mig inte varför jag inte gjort det tidigare när jag t.o.m. ser bergstoppen från min lya. Dagen då det var dags kröp jag och karln ut från tältet väldigt tidigt på morgonen, det blåste rätt hårt och när vi vände oss om för att kolla sikten uppe på toppen så såg det rätt hemskt ut. När vi kom upp till fjällstationen hittade vi en skylt, ”Topptur-avstängd-Östra leden”. Vi kände lite ångest, men vi hade ju ställt in oss på denna tur (för envis för sitt eget bästa) så vi började vandra iaf kl 08.00, dock tog vi såklart den västra leden upp som är lite ”snällare” och som man kan ta sig upp utan guide. Snäll och snäll vet jag inte, hade det varit molnfritt så kanske. Den första biten var rätt lätt, vi hade ju inte kommit upp till vintern ännu, heehee. Eftersom vi hade bestämt oss för att bestiga Kebnekaise och sedan knalla hela vägen tillbaka på en och samma dag så var det rätt rask takt som gällde hela vägen upp. Vila fick man max göra några minuter för att hinna och hålla värmen kvar. Första halvan var rätt bekväm stigning, men det var värre när vi kom riktigt högt och det var dags att börja klättra/krypa upp för snö och stora klippblock. Ångesten kom när man såg det stora, svarta och otäcka berget komma närmare och närmare oss. Jag vet inte vad som flög i oss, men man bara fortsatte och fortsatte. De var flera smågrupper som vi mötte på vägen, alla var lika taggade och envisa. Men ju närmare vi kom desto värre blev det. Fler och fler såg vi vända, dom tyckte att dom hade gjort ett klokt beslut. Men deras vändning fick oss inte att tappa hoppet. Vi fortsatte! Många gånger tänkte man, är det här verkligen en dröm? Många gånger under resans lopp var detta mer en mardröm. Den värsta man kunde tänka sig. Det var strängt förbjudet att tänka ”Varje steg jag tar måste jag ta tillbaka, tänk om något händer? Det är för dålig sikt för att en helikopter ska kunna hämta oss!! Tänk om jag tuppar av där uppe, tänk om jag dör??”. Började man tänka i dom banorna var det kört, panikångesten kom som ett slag. Det som gällde var att snabbt slå bort tankarna och bara gå. Inte tänka alls!

 

Den sista biten var värst, alla hade vänt och kvar stod vi, inte mer än en 15-20min från toppen. Jag har aldrig upplevt dödsångest innan, idag vet jag vad det handlar om. Vi trodde inte vi skulle komma hem. Karln skakade till mig och försökte få mig att förstå att vi nog måste vända vi med. Men nej, jag skakade av ångest och tårarna föll, en blandad känsla av misslyckande och grov rädsla överröste mig. ”NEJ! HAR VI KOMMIT SÅ HÄR LÅNGT SÅ SKA VI FAN INTE VÄNDA!”. Jag vet inte hur jag lyckades förtränga min rädsla, det här är utan tvekan det värsta jag varit med om i hela mitt liv, men vi fortsatte och tillsist nådde vi toppen. Vi fotade, pussades och kände ett lyckorus så det bara sprattlade i kroppen. Vi kunde t.o.m. skratta ihop, mitt i all ångest. Känslorna var nämligen galet blandade. Uppe på toppen kan man se 1/11 av Sverige, tyvärr var sikten något av den sämsta man kunde ha, trist när man väl var där. MEN VI KLARADE DET! LYCKLIG I SJÄLEN!  Kl 20.00 var vi tillbaka i tältet igen. 12h tog vår vandring alltså! En gång och aldrig mer! ♥ 

 

Låångt där nere började vi. Här var det iaf grönt och ännu ingen vinter!

 

Den toppen som är på vänster sida var vi tvugna att bestiga först innan vi kunde ta oss till Kebne som är på höger sida. Ni kan ju tänka er hur det var när man först besteg ett berg och var rätt mör och sen var det bara att knata ner igen för att sedan bestiga ett ännu högre, hah. Hoff! Glaciären i mitten var lite otäck, man såg stupet och fick lite panik.
 
 
Det blev vinter, nu var det dags att krypa upp! Jag som är så höjdrädd också, man börjar ju undra varför man vill tortera sig med sånt här helt frivilligt! ♥
 
 
Liten mysig vila bland stenarna. Fin "led" upp.
 
När vi hade bestigit det första berget och vi skulle ner, så såg fick vi skåda något stort och otäckt. Ner i glaciären skulle vi och den där stora svarta väggen framför är det som kallas Sveriges högsta berg och det som väntade på oss.
 
Härligt väder! Ångesten kom smygande. Hah, kan inte hålla mig för skratt när jag ser lokan karln bär på. Tur att man inte hann bli törstig den sista biten, lokan var ju bara is...
 
 
Mysiga toppstugan, där man kunde skydda sig för vind och oväder. Blandade käsnlor även där, vi hade föreställt oss (drömt) om en liten mysig stuga där man kunde få värma sig framför en brasa och där nybryggt kaffe skulle serveras i handen. Men nej, i samma sekund man såg stugan så såg man bara skräcken. Dock kunde man ändå inte låta bli och bli glad. Huset var ju vår enda trygghet där uppe.
 
Inne i toppstugan. Karln visar skräcken i hans ögon. Kolla vantarna! Hej is! Hah.
 
Istapp i håret ♥
 
Uppe på toppen! Lyckorus! ♥
 
Så glad, söt och lycklig!
 
Sen var det dags att gå hem igen. Vi ville bara springa även om knäna höll på att knäckas. Låter kanske fjantigt, men vi längtade verkligen efter att få se en levande varelse igen. Vi trodde ju att vi skulle behöva dö där uppe. Dock slapp vi frysa under hela vår vandring tack vare att våra kroppar var i röreslse så gott som hela tiden.
 
Brant och väldigt stenigt. Hoff, tog ju ett bra tag innan man kom ner.
 
Man kunde ju ändå inte sluta le efter alla tok och galenskaper. Dock var det först när man kom ner man förstod vad man just hade gjort och varit med om.
 
Vila, här blev man glad när vi äntligen fick skåda lite grönska där nere. Minns att vi såg två männsikor där nere, eller rättare sagt två små prickar, levande vareslser. Fan vad trygg man blev då!
 
Godaste vattnet! Vad är det man kallar det? Kebnes rinnande blod? Hah!

Kommentarer
Postat av: My Cinderella story scene

OJ :o :D

Postat av: Anonym

Vad härligt gjort av er.. Mount Everest nästa :)?

2012-08-08 @ 18:29:09
URL: http://stinaj.se
Postat av: Sara Ekman

Häftigt att ha gjort det!! :)

2012-08-08 @ 19:17:38
URL: http://aamaziing.blogg.se/
Postat av: Linnea

Fin blogg!

Fråga gärna något i min frågestund

http://lifelinnea.blogg.se/2012/august/fragestund.html#comment

2012-08-08 @ 20:11:05
URL: http://lifelinnea.blogg.se
Postat av: es

HERREGUD VAD GRYMT!!!!!

re: ja det var fantastiskt gott :)

2012-08-08 @ 22:25:21
URL: http://hejaelin.blogg.se
Postat av: Maria

wow, vilken fantastisk upplevelse och känsla det måste ha varit!

sv: det var otroligt härligt!:)

2012-08-08 @ 22:47:47
URL: http://amaryland.blogg.se
Postat av: M I R A H O L G E R S S O N ♥

- Jadå. Supersnygg header! :)

2012-08-08 @ 23:08:04
URL: http://miraaholgersson.blogg.se/
Postat av: rebecca - modeblogg med outfits

Vad coolt! fina vyer :)

2012-08-08 @ 23:26:53
URL: http://fashionminded.se
Postat av: Carro

Wow vilken häftig upplevelse, även om jag förstår er skräck, men coolt att ha klarat det!!!

2012-08-09 @ 07:42:28
URL: http://Carroat.blogg.se
Postat av: Ida

Vilken upplevelse! Det där är något jag också skulle vilja göra nån gång=)

2012-08-09 @ 08:51:35
URL: http://www.alittlebitmoreee.blogg.se
Postat av: anna

gud vad häftigt!

2012-08-09 @ 09:55:30
URL: http://addspirit.blogg.se/
Postat av: LINN

åååh vilken mysig liten historia ändå :D Vill också bestiga kebne!

2012-08-09 @ 11:18:23
URL: http://livingmylife.webblogg.se
Postat av: Angelina

vilken härlig upplevelse!!! :D

2012-08-09 @ 15:12:35
URL: http://leath.blogg.se
Postat av: Johanna Öberg

va häftigt:D

2012-08-09 @ 15:51:05
URL: http://asiwantit.blogg.se/
Postat av: Sofia

Jäklar vad häftigt! Grymt gjort. Och vilken upplevelse. Det är inte alla som sagt att dom vart på toppen av Sveriges högsta berg. :D

2012-08-09 @ 21:30:01
URL: http://borninmay.blogg.se
Postat av: Evelina

Vad coolt :D Skulle också vilja göra det!

2012-08-09 @ 21:35:23
URL: http://evvvelina.blogg.se
Postat av: anna

åh, riktigt coolt ju! :)

2012-08-11 @ 00:42:59
URL: http://aannnnaaaa.blogg.se
Postat av: tess

vad häftigt! vilken upplevelse :)

2012-08-11 @ 07:16:25
URL: http://mymiracle.blogg.se
Postat av: Becka [fotoblogg]

Åh vad underbart!! Jättefina bilder :D

2012-08-12 @ 15:12:44
URL: http://photos-by-becka.fotoblogg.nu
Postat av: Fjällkänsla

Roligt att läsa om ditt äventyr, bra jobbat!

2012-08-15 @ 23:29:49
URL: http://fjallkansla.se/
Postat av: Anna

Vad tuffa ni är! Grattis! Grymt!!!

2012-08-21 @ 22:00:37
URL: http://galleriskorpan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback